Hemsidan | Länkbibliotek | English Section |
Klingzell från Kräcklinge i Närke
Den första personen med namnet Klingzell i min forskning är Erik Jönsson Klingzell, född den 5 februari 1743 i Södra Folkavi i Kräcklinge socken knappt 2 mil väster om Örebro. Fadern var sockenskräddaren Jöns Andersson, född 1706 i Edsberg, och modern Maret Andersdotter, född 1702 i Södra Folkavi Kräcklinge som dotter till bonden Anders Ersson.
Erik skrevs in i Örebro skola den 8 oktober 1757 och jag antar att det var i samband därmed han antog namnet Klingzell. Han tjänstgjorde i slutet av 1760-talet som bokhållare på Bystad i Askers församling och kom sedan till Brevens Bruk (under Bystad) som bruksskrivare och sedermera inspektor. Han flyttade hösten 1780 till Hörsta i Kumla och därifrån 1783 till Sanna i Edsbergs socken, där han blev gästgivare på Sannakrogen. Han dog dock redan den 1 december 1786.
Efter Erik Klingzells död skingrades familjen och jag har tills vidare tappat spåret efter sonen Johan Erik Klingzell, född 1774. Äldste sonen Nils blev soldat och skadades i Finland och fick avsked samt bosatte sig i Kisa, där han dog 1798. Yngste sonen Jakob Mauritz arbetade som betjänt, rättare och småbrukare och dog i Skarbyholm utanför Laxå 1834. Systrarna Eva (född 1773) och Anna Maria (född 1776) kom sedermera att bli gifta med varsin broder Roman, vilka båda blivit brukspatroner från en blygsam start. Läs mera om detta under Roman resp Bärsta. - Erik Klingzells hustru Anna Kindvall, född 1742 i Kisa, flyttade tillbaka till föräldrahemmet i Hökhult i Kisa, där hon dog 1795.
Av Eriks syskon kan noteras att systern Kerstin Jönsdotter (född 1735 i Edsberg) blev kvar i Kräcklinge och gifte sig med sockenskräddaren Erik Ersson (född 1741) vilken var son till soldaten Erik Andersson Kling i Södra Folkavi. Nils (född 1738 i Kräcklinge) arbetade med jordbruk men flyttade i samband med hustruns död in till Örebro, där han blev dräng hos handelsman Georg Hamnström och slutade sina dagar 1808 på fattighuset i Örebro. Yngste brodern Anders blev skräddare i Gräv i Västra Vingåker i Sörmland och dog 1789.
Det finns en sörmländsk gren av släkten Klingzell som jag påträffade på 1980-talet när jag bodde i Katrineholm. När jag följde upp denna gren fann jag att två bröder, som båda var skräddare, antagit namnet Klingzell på 1790-talet när de gick i skräddarlära i Örebro. Den ena brodern bosatte sig i Björnlunda nära Gnesta, den andra i Strängnäs. Deras far, Lars Nilsson f 1743 i Vintrosa socken och verksam i Ekeby socken i Närke, kallade sig dock inte Klingzell. Fortsatt forskning har emellertid visat på släktanknytning via Lars Nilssons mor, Ingeborg Andersdotter f 1712 i Södra Folkavi i Kräcklinge socken i Närke. Det visar sig också att Lars Nilsson är född ca en halv timmes promenad från Södra Folkavi och att han kom i skräddarlära redan 1755 hos sin ingifte morbror, sockenskräddaren Jöns Andersson f 1706 i Edsbergs socken, Närke. Jöns Andersson var far till Erik Klingzell. Lars Nilsson mor Ingeborg var yngre syster till Jöns hustru Maret Andersdotter.
Något slumpartat slog jag vid ett tillfälle in namnet Klingzell på den amerikanska sökmotorn dogpile.com och fick då upp ett spår via en förteckning över skolelever vid en skola i Kansas. Eftersom jag letade efter amerikanska avkomlingar till flera Klingzell som emigrerat från trakten av Laxå under 1880-talet trodde jag mig ha fått upp ett spår. Det visade sig dock att deras förfäder utvandrat från Dalarna. Efter mycken forskarmöda kunde jag till slut fastställa att dalagrenen utgick från Carl Klingzell, f 1823 i Strängnäs, och fosterson hos Johan Klingzell. Han var liksom fosterfadern skräddare. Medlemmar av dalagrenen har senare flyttat till Stockholm och finns där i rätt stort antal.
Det finns fortfarande ett antal bärare av namnet Klingzell (eller stavningsvarianter härav) som jag inte klarlagt ev släktrelationer till. Det är möjligt att namnet upstått på annat håll oberoende av vad som ovan relaterats eftersom namntypen inte var helt ovanlig på 1700-talet. Jag avser dock att arbeta vidare i denna fråga.
Klingzell förekommer inom Ulfs morfars anor.
En preliminär stamtavla utgående från Eriks Klingzells morfar Anders Eriksson visas här. För dalagrenen redovisas en separat stamtavla
Uppdat 2001-04-01